Káva
Káva se stala jedním z nejoblíbenějších nápojů s celosvětovou konzumací až 5 milionů tun ročně. Existuje mnoho druhů kávovníků. Mezi nejvýznamnější patří kávovník arabský „arabika“ a kávovník laureátsky „robusta“.
V čem je káva výjimečná?
Kávu pijeme hlavně kvůli její chuti a povzbudivým účinkům kofeinu na nervový systém. Káva však kromě kofeinu obsahuje i mnoho dalších látek včetně antioxidantů. Antioxidanty působí proti kornatění tepen tzv. ateroskleróze, mají ochranný účinek na srdce a cévy a pravděpodobně i účinek protinádorový. Je zajímavé, že pražením kávy se antioxidační účinky zvyšují a jsou porovnatelné (někdy i vyšší) než antioxidační účinky vína, čaje, čokolády či některých druhů ovoce a zeleniny. Obsah antioxidantů závisí na druhu a úpravě kávových zrn a je obvykle nižší u překapávané kávy. I když obsahuje káva hodně antioxidantů, neznamená to, že se může pít neomezeně.
Doporučení: pijte max. 3 šálky kávy za den
Je káva škodlivá?
Některé studie naznačují nevhodnost pití tzv. „turka“ z důvodu dráždění sliznice sedlinou a přítomností 2 látek, kafestolu a kahweolu, které zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Lidé s onemocněním srdce a cév by si tedy měli dávat pozor právě na pití této formy kávy a upřednostňovat kávu překapávanou. Opatrní by měli být i lidé trpící pálením žáhy, s žaludečními či dvanáctníkovými vředy, protože káva zvyšuje tvorbu žaludeční kyseliny. Jak u nemocných, tak u zdravých jedinců je škodlivé nadměrné pití kávy, které se může projevovat nespavostí, bolestmi hlavy, bušením srdce, zvýšeným močením, svalovým třesem či překyselením žaludku projevujícím se pálením žáhy.
Dilema kávy a pitného režimu
O tom, zda počítat kávu do pitného režimu, se neustále vedou diskuse. Je pravda, že kofein má mírné močopudné účinky. Při pravidelném pití kávy však dochází k adaptaci na kofein. Z důvodu zabránění možné dehydrataci se ke kávě obvykle podává sklenička vody.
Zajímavosti
Kromě kávy se kofein nachází i v zeleném čaji, černém čaji, kakau, guarane a ořechu koly.
Praktické rady
Kávu skladujte v suchu a v dobře uzavřeném obalu. Myslete na to, že dlouhým skladováním kávy dochází k ztrátě jejího aroma.