Menu Zavřeno

Mýty a fakta o cukru

Hnědý cukr je lepší než bílý cukr.

Hnědý cukr může obsahovat více vitamínů a minerálních látek než bílý cukr. Avšak z hlediska množství zkonzumovaného cukru je tento obsah zanedbatelný. Hnědý cukr má lepší chuťové a aromatické vlastnosti, ale je také i dražší.  

Cukr způsobuje hyperaktivitu u dětí.

Vztah mezi konzumací cukru a hyperaktivitou u dětí nebyl nikdy potvrzen. Ovšem, pokud má dítě nadměrný příjem cukru, získává více energie, kterou je přirozené spotřebovat. Hyperaktivita je však onemocnění, které musí být diagnostikováno odborníkem. 

Konzumace cukru vede ke vzniku zubního kazu.

Konzumace cukru může přispět ke vzniku zubního kazu. Na vznik zubního kazu má však vliv mnoho faktorů: tvorba a kvalita slin, konzumace potravin s tendencí usazovat se na zubech, a hlavně správná hygiena dutiny ústní. 

Konzumace cukru vede k nadváze a obezitě.

Jedná se spíše o polomýtus. Nadváha a obezita je obecně způsobená nadměrným energetickým příjmem a/nebo nedostatkem energetického výdeje čili pohybové aktivity. Konzumace cukru může přispět ke zvýšenému energetickému příjmu a vést tedy k nadváze a obezitě. Je však důležité poznamenat, že 1 gram tuku (38 kJ) a 1 gram alkoholu (29 kJ) obsahuje mnohem více energie než 1 gram cukru (17 kJ). 

Cukr způsobuje cukrovku 2.typu.

Cukrovka neboli diabetes mellitus 2. typu je onemocnění, které má vícero příčin. Podílí se na něm genetické faktory a faktory životního stylu. V důsledku nadváhy a obezity dochází v organismu k narušenému vstupu cukru do buněk. Nadměrná konzumace cukru může přispět k zvyšování tělesné hmotnosti, a tím pádem nepřímo i rozvoji cukrovky 2. typu.