Mýty a fakta o tucích a olejích
Kokosový tuk je zdravý.
Kokosový tuk obsahuje hodně nasycených mastných kyselin. Vysoký příjem nasycených mastných kyselin vede k zvýšené hladině cholesterolu v krvi, ucpávání cév (ateroskleróze), onemocněním srdce a cév, nadváze a obezitě a mnohým dalším zdravotním komplikacím.
Rostlinné tuky jsou zdravé, živočišné nezdravé.
Zdrojem živočišných tuků jsou kromě bílého a červeného masa i ryby. Konzumace ryb je díky obsahu omega-3 mastných kyselin zdraví prospěšná. Zdrojem rostlinných tuků je kokosový a palmový tuk a jak už bylo zmíněno výše, tyto tuky obsahují hodně nasycených mastných kyselin. Kokosový a palmový tuk obsahují hlavně sladkosti.
Řepkový olej je podřadné kvality.
Řepkový olej je kvalitní olej, který se hodí zejména na tepelnou úpravu díky vyššímu bodu zakouření a příznivému zastoupení mastných kyselin.
Když chci hubnout, nesmím jíst žádný tuk.
I při hubnutí je důležité tuky přijímat, protože mají v organismu mnoho funkcí. Jejich příjem by neměl klesnout pod 20 % celkového energetického příjmu, cca 45 g/den. Je však důležité vyhýbat se nadměrné konzumaci másla, sádla, tučného masa, tučných masných výrobků, plnotučných mléčných výrobků, smažených pokrmů, pochutin typu brambůrek atd.