Menu Zavřeno

Ryby

V České republice je dle statistik spotřeba ryb na jednoho obyvatele 5,5 kg za rok, což je opravdu nízké množství. Většina z nás jí ryby jen na Vánoce. Proč je tomu tak? Hrají roli chuťové preference, cena ryb nebo strach z obsahu rtuti? I když není Česká republika přímořskou krajinou, ryby by měly být pravidelnou součástí našich jídelníčků.

Proč jíst ryby a rybí výrobky?

Ryby jsou významným zdrojem omega-3 mastných kyselin důležitých pro zdraví srdce a cév. Největší obsah těchto živin má losos, sleď, sardinky, makrela a krevety. Ryby jsou dále významným zdrojem kvalitních bílkovin, vitaminu D a jódu. Vitamin D je důležitý pro vápník (zuby a kosti), svaly a imunitu. Jód je důležitý pro správné fungování štítné žlázy. Obzvláště výjimečným zdrojem vitaminu D jsou tresčí játra. Sardinky s kostmi jsou navíc i zdrojem vápníku.

Doporučení: Ryby konzumujte 1-2x týdně, počítají se i rybí výrobky, ideálně ve vlastní šťávě. 

Jak je to s těžkými kovy?

Mnozí lidé nekonzumují ryby, protože se bojí rtuti. Rtuť je nebezpečná pro těhotné ženy, kojící ženy a pro malé děti, protože může poškodit nervový systém. Rtuť obsahují zejména velké dravé ryby na konci potravinového řetězce např. žraloci. Více rtuti obsahuje také mečoun, štika, candát, bolen, makrela a bílý tuňák. Za bezpečné jsou považovány ryby jako např. treska, losos, sardinky, krevety, kapr, pstruh a ančovičky. 

Doporučení: Nekonzumujte více než 340 g tepelně zpracovaného rybího masa týdně, což odpovídá asi 3 běžným porcím.

A co sushi?

Charakteristickou surovinou sushi jsou syrové ryby (tuňák, losos, makrela) a různé plody moře. Konzumace syrových ryb s sebou nese riziko přítomnosti bakterií např. salmonely. Konzumace sushi se proto nedoporučuje těhotným ženám. 

Doporučení: Sushi konzumujte v ověřených kvalitních restauracích. 

Rady na vaření

Zajímavým zpestřením jídelníčku jsou rybí pomazánky např. tuňáková nebo lososová.  Můžete si je koupit buď hotové, nebo si je připravit doma. Tuňákovou pomazánku připravíte jednoduše rozmixováním tuňáka s vařeným vejcem, rostlinným olejem, případně zavařenou okurkou.