Menu Zavřeno

Vaříme a pečeme zdravěji

V následujícím článku vám představíme několik tipů, jak vařit a péct zdravěji. Mnohé recepty totiž obsahují často nadbytek cukru a tuku, jejichž obsah se dá snížit ať už použitím menšího množství nebo využitím vhodné alternativy dané suroviny. Obecně doporučujeme vyhýbat se nadměrné konzumaci přidaného cukru, nasycených mastných kyselin (máslo, sádlo) a navýšit konzumaci potravin bohatých na zdraví prospěšné omega-3 mastné kyseliny, vlákninu, vitamíny, minerální látky a stopové prvky (celozrnné výrobky, ovoce, zelenina, luštěniny, ořechy a olejnatá semena). Zde nabízíme několik rad, jak toho docílit. 

 

Vaření

  1. Plánujte, co budete vařit a vařte pestře
  2. Nesmažte, preferujte vaření, pečení, dušení
  3. Při vaření používejte minimum tuku potřebného k přípravě pokrmu
  4. Pokud to lze, máslo nahrazujte rostlinnými oleji (ne však kokosovým tukem)
  5. Z masa odstraňujte viditelný tuk a kůži
  6. Z příloh preferujte brambory, rýži a těstoviny (ne smažené krokety, hranolky, knedlíky)
  7. Plnotučné mléko a mléčné výrobky nahrazujte polotučnými nebo odtučněnými
  8. Smetanu, majonézu a dresinky nahrazujte bílým jogurtem 
  9. Nezahušťujte jíškou, ale zeleninou
  10. Do pokrmů můžete přidat zeleninu (polévka, rizoto) nebo ovoce 
  11. K obědu pravidelně zařazujte zeleninový nebo ovocný salát
  12. Sůl nahrazujte bylinkami a kořením

 

Pečení

  1. Používejte místo bílé mouky celozrnnou mouku nebo jejich kombinaci
  2. Používejte méně cukru, než je v původním receptu
  3. Místo cukru můžete použít náhrady např. čekankový sirup nebo stévie (přírodní sladidlo bez obsahu cukru vhodné i pro děti)
  4. Pokud to lze, používejte místo másla rostlinný olej 
  5. Mascarpone, které obsahuje hodně tuku, nahrazujte tvarohem (polotučným, odtučněným) nebo ricottou
  6. Do pečení můžete přidat také ovoce