Vaříme a pečeme zdravěji
V následujícím článku vám představíme několik tipů, jak vařit a péct zdravěji. Mnohé recepty totiž obsahují často nadbytek cukru a tuku, jejichž obsah se dá snížit ať už použitím menšího množství nebo využitím vhodné alternativy dané suroviny. Obecně doporučujeme vyhýbat se nadměrné konzumaci přidaného cukru, nasycených mastných kyselin (máslo, sádlo) a navýšit konzumaci potravin bohatých na zdraví prospěšné omega-3 mastné kyseliny, vlákninu, vitamíny, minerální látky a stopové prvky (celozrnné výrobky, ovoce, zelenina, luštěniny, ořechy a olejnatá semena). Zde nabízíme několik rad, jak toho docílit.
Vaření
- Plánujte, co budete vařit a vařte pestře
- Nesmažte, preferujte vaření, pečení, dušení
- Při vaření používejte minimum tuku potřebného k přípravě pokrmu
- Pokud to lze, máslo nahrazujte rostlinnými oleji (ne však kokosovým tukem)
- Z masa odstraňujte viditelný tuk a kůži
- Z příloh preferujte brambory, rýži a těstoviny (ne smažené krokety, hranolky, knedlíky)
- Plnotučné mléko a mléčné výrobky nahrazujte polotučnými nebo odtučněnými
- Smetanu, majonézu a dresinky nahrazujte bílým jogurtem
- Nezahušťujte jíškou, ale zeleninou
- Do pokrmů můžete přidat zeleninu (polévka, rizoto) nebo ovoce
- K obědu pravidelně zařazujte zeleninový nebo ovocný salát
- Sůl nahrazujte bylinkami a kořením
Pečení
- Používejte místo bílé mouky celozrnnou mouku nebo jejich kombinaci
- Používejte méně cukru, než je v původním receptu
- Místo cukru můžete použít náhrady např. čekankový sirup nebo stévie (přírodní sladidlo bez obsahu cukru vhodné i pro děti)
- Pokud to lze, používejte místo másla rostlinný olej
- Mascarpone, které obsahuje hodně tuku, nahrazujte tvarohem (polotučným, odtučněným) nebo ricottou
- Do pečení můžete přidat také ovoce