Menu Zavřeno

Vegetariánství

Vegetariánství je nejznámější a nejrozšířenější alternativní způsob stravování. Jedná se nejen o způsob stravování, ale celkový životní styl zahrnující udržování si ideální tělesné hmotnosti, střídmou/žádnou konzumaci alkoholu, nekouření a pravidelnou pohybovou aktivitu. Vegetarián je obecně člověk nekonzumující maso. Existuje několik druhů vegetariánství lišících se zákazem konzumace jednotlivých potravinových skupin. 

Vegetariánství versus veganství

Nejmírnější forma vegetariánství zakazuje konzumaci červeného masa (vepřové, hovězí, telecí) a výrobků z něho. Přísnější formy dále zakazují konzumaci bílého masa (kuřecí, krůtí), ryb, mléka, mléčných výrobků či vajec. Veganství je nejpřísnější forma vegetariánství, která zakazuje konzumaci veškerých živočišných produktů: červeného masa, bílého masa, ryb, vajec, mléka, mléčných výrobků a medu, protože je produktem včel. V případě veganství je poměrně náročné sestavit jídelníček, který by poskytl dostatek všech živin při tak omezeném výběru potravin a většinou je potřebné některé živiny suplementovat pomocí doplňků stravy.

Které živiny jsou rizikové? 

Vzhledem k tomu, že se zakazuje konzumace výše uvedených potravin, hrozí riziko nedostatku některých živin. Čím přísnější forma vegetariánství, tím je toto riziko vyšší. Jedná se hlavně o plnohodnotné bílkoviny, polynenasycené mastné kyseliny, vitamin D, vitamin B12, vápník, železo, zinek a jód. 

Doporučení: Žádný druh alternativního stravování není vhodný pro děti, dospívající, těhotné ženy, kojící ženy a seniory. 

Jaké jsou zdravotní přínosy vegetariánství

Vegetariáni konzumují více celozrnných výrobků, ovoce, zeleniny, luštěnin, ořechů, olejnatých semen, klíčků a rostlinných olejů. To má za následek vyšší příjem vlákniny, vitamínů, minerálních látek, antioxidantů a nižší příjem přidaného cukru, nasycených mastných kyselin, cholesterolu a soli. Nicméně, nemusíme být vegetariáni na to, abychom zvýšili konzumaci zdraví prospěšných potravin jako je ovoce a zelenina. Konzumace živočišných potravin nemusí být zakázána, stačí je konzumovat střídmě. Neexistuje totiž nezdravá potravina, jen nezdravé množství.