Vitamín C
Vitamín C (kyselina askorbová) patří mezi nejvýznamnější vitamíny rozpustné ve vodě. Je významný antioxidant, zvyšuje vstřebávání železa, podílí se na tvorbě kolagenu důležitého pro normální funkci krevních cév, kostí, chrupavek, dásní, kůže, zubů. Je také důležitý pro imunitní systém, metabolismus, nervovou soustavu, psychickou činnost, zmírňuje únavu a vyčerpání. Nedostatek vitamínu C se projevuje zejména slabostí, únavou, sníženou imunitou, zhoršeným hojením ran, krvácením a zvýšenou citlivostí dásní. Nadbytek vitamínu C se vylučuje močí.
Jaká je doporučená denní dávka vitamínu C
Doporučená denní dávka vitamínu C pro dospělé je 95–110 mg/den.
Potravinové zdroje
Z následující tabulky vyplývá, že citrusy nejsou nejlepší zdroje vitamínu C, jak si mnozí myslí. Mezi nejvýznamnější zdroje vitamínu C patří červená paprika, rybíz, košťálová zelenina, kiwi a jahody. Jako významný zdroj vitamínu C se uvádí i brambory, pokud jsou pravidelně konzumovány jako příloha k jídlu.
Potravina | Obsah vitaminu C (mg/100 g) |
Paprika červená | 191,0 |
Rybíz černý | 166,0 |
Brokolice | 121,0 |
Paprika zelená | 104,1 |
Kiwi | 92,7 |
Květák | 76,8 |
Jahody | 66,6 |
Pomeranč | 50,7 |
Citrón | 49,0 |
Brambory rané | 23,2 |
Doplňky stravy
Na trhu je k dispozici mnoho doplňků stravy – samotného vitaminu C, multivitamínů nebo doplňků na podporu imunity. Buďte však pečliví, co kupujete. Výroba a složení doplňku stravy se nekontroluje tak přísně jako léky. Navíc, účinky vitamínu C jsou silnější z přírodních zdrojů.
Praktické rady
Pokud jste nemocní a chcete zvýšit příjem vitamínu C přidáním citronové šťávy do horkého čaje, myslete na to, že vitamín C je citlivý na vysoké teploty, světlo i vzduch. V horkém čaji se tedy snadno zničí velká část vitamínu C.