Menu Zavřeno

A co dál? – 1. československá konference vyléčených onkologických pacientů

Prohlédněte si fotky ze 1. československé konference vyléčených onkologických pacientů s názvem „A co dál?“. Konference se konala 1.6.2024 v Bratislavě.  2e6f5145-caf9-4e68-a658-2dd85d06e5a36f9f5850-558f-4da5-aa1a-0417f46e9ce046c8b7d3-5e01-4727-824e-eb360f339c566434df52-cd15-4926-9ebf-ca4c0c234bfc01398250-5cb2-4688-8b1b-74290bbc1aefa2d699f1-e4cd-4fe4-a38a-57665f22bec0IMG_9749IMG_9764IMG_9767IMG_9798IMG_9812IMG_9814IMG_9852IMG_9863

Káva

Káva Káva se stala jedním z nejoblíbenějších nápojů s celosvětovou konzumací až 5 milionů tun ročně. Existuje mnoho druhů kávovníků. Mezi nejvýznamnější patří kávovník arabský „arabika“ a kávovník laureátsky „robusta“. V čem je káva výjimečná?Kávu pijeme hlavně kvůli její chuti a povzbudivým účinkům kofeinu na nervový systém. Káva však kromě kofeinu…

Ryby

Ryby V České republice je dle statistik spotřeba ryb na jednoho obyvatele 5,5 kg za rok, což je opravdu nízké množství. Většina z nás jí ryby jen na Vánoce. Proč je tomu tak? Hrají roli chuťové preference, cena ryb nebo strach z obsahu rtuti? I když není Česká republika přímořskou krajinou, ryby by měly…

A co dál? – pozvánka na konferenci

Na začátku června nás čeká první konference mladých vyléčených pacientů/pacientek z Česka a Slovenska zaměřená na následnou péči, existující národní i mezinárodní iniciativy a organizace, vzájemnou podporu a mnoho dalšího! Náš spolek má tu čest být jedním z organizátorů.Přihlásit se může kdokoli starší 18 let (neplatí, pokud bude neplnoletá osoba…

Mýty a fakta o soli

Mýty a fakta o soli Mořská a himalájská sůl je zdravější než klasická kamenná sůlVýznamné rozdíly mezi těmito druhy soli spočívají v jejich ceně a způsobu zpracování. Kamenná sůl se získává převážně ze solných dolů, mořská sůl z moře např. Mrtvého moře, které má přes 30 % soli a himalájská…

Sůl

Sůl Sůl k životu potřebujeme, ale v omezeném množství! Doporučená denní dávka soli je 5 – 6 g (1 čajová lžička). Reálný příjem v populaci je však mnohem vyšší a udávají se hodnoty až kolem 12 g. Příčinou je nejen samotné solení, ale zejména nadměrná konzumace potravin bohatých na sůl. Ze kterých potravin přijímáme nejvíce…

Mýty a fakta o cukru

Mýty a fakta o cukru Hnědý cukr je lepší než bílý cukr.Hnědý cukr může obsahovat více vitamínů a minerálních látek než bílý cukr. Avšak z hlediska množství zkonzumovaného cukru je tento obsah zanedbatelný. Hnědý cukr má lepší chuťové a aromatické vlastnosti, ale je také i dražší.  Cukr způsobuje hyperaktivitu u dětí.Vztah…

Cukr

Cukr Není cukr jako cukrCukr dodává tělu energii. Rozlišujeme přirozeně se vyskytující cukr a přidaný cukr. Přirozeně vyskytující se cukr se nachází zejména v ovoci a medu. Pod pojmem přidaný cukr se ukrývají různé formy cukru, který se přidává do potravin např. glukózový a fruktózový sirup. Tento druh najdeme tedy zejména v sladkostech a slazených…

Pohled vyléčeného pacienta – webinář

Srdečně Vás zveme webinář na téma „Pohled vyléčeného pacient aneb když to léčbou nekončí„.  Webinář se uskuteční v úterý 26.3. 2024 od 18:00. Webinář povedou Aneta Žáčková a Kateřina Křístková ze spolku Společně k úsměvu. Na webináři se budeme věnovat důležitosti projektů Daruj Příběh i Ty a Moudrý průvodce a…

Jak pracovat se strachem? – webinář

Srdečně Vás zveme na další ze série webinářů na podporu duševního zdraví vyléčených onkologických pacientů a jejich blízkých, tentokrát na téma „Jak pracovat se strachem?„.  Webinář se uskuteční ve čtvrtek 18.4. 2024 od 17:30. Webinář povedou psycholožky Andrea Štěpánková a Klára Sukaná. Přihlašovat se můžete prostřednictvím formuláře, který najdete níže. Následně…